Grafik Tasarım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

grafik tasarım design

GRAFİK TASARIM

Grafik Tasarım Nasıl Yapılır? Hangi Programlar Kullanılmalıdır? Kartvizit ve Broşür Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmeli? Grafik Tasarım Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? Bu ve benzeri şekilde uzadıkça uzayacak sorular bütünün bir kısmını önceki blog yazılarımızda ele almıştık. Olumlu geri dönüşleriniz sebebiyle bu konuya biraz daha değinmek istedik. Bildiğiniz üzere, Grafik Tasarım hem tür olarak hem de sektör olarak fazlasıyla dallanıp budaklanabiliyor. Diğer sektör ve türleri de kapsıyor olsak da, yoğunluğumuz Matbaa ve Baskı üzerine olacak. Hata oranının azalması profesyonelleşmemizle paralel doğrultuda ilerliyor. Kendimizi bir sektör ve bir alan ile kısıtlamamak, sınırlarımızı keşfetmemizde bizlere çok büyük katkı sağlayacaktır. Her konuda olduğu gibi bu hususta da profesyonel yönlendirmeleri ve tavsiyeleri ilerlemenizde büyük bir artı olarak rol oynayacaktır. Blogumuz bu sefer sadece yeni başlayan arkadaşlarımız için değil, kendini tastamam gören arkadaşlarımızı da ilgilendiriyor. Farkında olmadan tekrar edilen hatalara sıkça rastlıyoruz. Freelancer olarak grafik çalışması yürüten arkadaşlarımızdan edindiğimiz tecrübeler ile şunu söyleyebiliriz ki, kazancımızı artırabilmenin başında “En iyi reklam memnuniyettir.” mottosu yatıyor. Ve bu memnuniyeti yakalayabilmek adına, sıkça yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gerekilen hususlar nelerdir inceleyelim.

YAZI TİPİ SEÇİMİ

Yazı tipini seçerken, binlerce seçenek arasında hepimiz kaybolmuşuzdur. Ve bu, farkında olmadan işimizin hatrı sayılır bir süre uzamasına yol açabilir. Hele ki yazı tipi seçimini müşterinize bıraktıysanız, grafikerlerin korkulu rüyası olan “sınırsız revizyon” mağduru olabilirsiniz. Bunun önüne geçmenin yolu fazlasıyla basit. Seçeceğiniz fontların sayısını önceden belirlemenize gerek yok. Fakat sizin hoşunuza giden, ve türüne göre ayrılmış fontlar font yelpazenizi oluşturmanızın altın kuralı niteliğindedir. Bunun yanı sıra alışıldık, banel ve sıkıcı fontlar olsa da, olumlu geri dönüş aldığınız fontları müşterilerinize sunmaktan çekinmeyin. Zevkinize güveniyor olabilirsiniz, fakat unutmamak gerekir ki her müşteri farklı bir görsel zevki temsil ediyor.

ZIT RENK KULLANIMI (CONTRAST)

Günümüzde her ne kadar soft renkler göze hoş geliyor olsa da kartvizit, broşür ve posterlerde bu renklerin bekleneni vermediğine çok kez şahit olmuşsunuzdur. Genellikle hedefimiz vurgu olduğu için, soft renklerin kullanımını minimize etmekte fayda var. Çalışmanıza kendi havanızı katmak istiyorsanız da alışılmış zıt renk kombinlerinin dışında farklı kombinler denemenizde bazen hiç beklemedğiniz kadar olumlu geri dönüşler almanızı sağlayacaktır.

GRAFİK TASARIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  Tasarımlarımız virüs taşıma gibi bir riske sahip olmasa da, sosyal mesafe kurallarına uymalarında büyük fayda var. Ne demek sosyal mesafe? Sayfanın, broşürün, kartvizitin her milimetresini doldurmamak biraz serbest bırakmak demek. Yani??? Dediğinizi duymak zor değil. Yanisini şöyle açıklayalım, bize kullanım için sunulan alanın tamamını kullanmak her milimine ayrı bir detay eklemek tasarımımızı bir ihtimal zengin gösterse de, vurgu ve hedefinin çok uzağında kalmasına sebep olacaktır. Tasarımımızı inceleyen kişinin gözlerini gereksiz detaylarla doldurmak, odağı farklı bir yere çekeceği için çalışmamız amacına hizmet edememiş olacaktır. Bu sebeple hücre sistemi ile hedeflenen mesajları bir bütün halinde değil, ayrı ayrı sunmak hem görselliğimize sadeliğin güzelliğini sağlayacak hem de mesajların akılda kalıcılığını ciddi bir oranda arttıracaktır.

ÇİZGİLER ÇARPIŞMAMALI

Her tasarımımızda yeni bir çizgi çizebiliyorsak, farklı bir ruh hissettirebiliyorsak bunun kıymetini bilmeliyiz. Yapamıyorsak da, farklı meslektaşlarımızdan birazcık kopya çekmekten kimseye zarar gelmez. Fakat bu özgün çizgilerimizi harmanlamak her zaman için doğru bir tercih olmayabilir. Biraz daha açmamız gerekirse, keskin fontlar ,keskin çizgiler ve keskin renkler kullandığımız bir çalışmamızda yine bize ait olan yumuşak, soft çizgiler ve renkler nadiren uyumlu gibi gözükse de, göz tırmalamaktan öteye maalesef geçemez. Bu sebeple, farklı tasarım ruhlarını bir çalışmada harmanlamak kulağa hoş geliyor olsa da, gözlerimiz aynı kararda olmayabiliyor.

SİMGELER, SİMGELER..

  Aşırı kullanım sonucu, alacağımız içten bir dislike olacaktır buna hiç şüphe yok. Fakat hiç kullanılmaması halinde ise gözlerimiz onları arayacaktır. Dolayısıyla, hassas bir terazi olan bu simge kullanımına iyi hükmedebiliyor olmamız lazım. Kendi simgelerimizi her tasarım için farklı bir tarz ile çizmek fazlasıyla yorucu olacaktır. Bu sebeple hazır simgeleri kullanmak işimizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

TASARIMINIZIN HEDEFİNİ BELİRLEYİN

  Yapacağımız tasarımın öncelikle, hangi yaş ve cinsiyet grubuna hitap ediyor olduğunu bilmemiz veya belirlememiz gerekir. Tasarımda basitlik her zaman olmasa da çoğunlukla başarıya ulaştırır. Belirli bir kitleye hitap ediyor olmak tasarımımızın vücut bulmasını kolaylaştıracaktır. Bu sebeple kitleyi biz seçiyorsak doğru seçmeli, müşterimiz seçiyor ise bu kitleye uygun olan vurguları kullanmaktan kaçınmamalıyız.

SLOGANLARA YER VERİN

Kartvizitler için her zaman geçerli olmasa da, poster ve broşürlerde slogan ve yorumlara yer vermekten geri durmayın. Güçlü yazılmış sloganlar, bazen bir hafta üzerine uğraşılmış tasarımlardan daha etkileyici olabilir.

https://enkolaymatbaa.com/

Related Posts