Freelancer Ne Demek?

freelancer çalışma

freelancer çalışma

FREELANCER NE DEMEK?

Freelancer nedir? Freelancer Grafikerler Nelere Dikkat Etmeli? Nasıl Daha Başarılı Bir Freelancer Olabilirim? Hiç şüphe yok ki, freelance çalışma stili gün geçtikçe popülerliğini ve nüfusunu hız kesmeden arttırıyor. Halk arasında ki tabiriyle, kendi işinin partonu, home ofis işçisi ve benzeri türden söylemlerle anılan freelancerler ne iş yapar? Gibi bir soru sormak büyük bir hata olacaktır. Freelancer kelimesini bizzat tercüme ettiğimiz zaman “serbest çalışan” anlamına yakın bir anlam yükleyebiliriz. Ekseriyetle bilgisayar başında yapılan işler için tercih edilen bu söylem, harici işleri de kapsayabilmektedir. Özet görevi bize düşecek olursa da, odasını ofis-şirket olarak kullanan, işlerini büyük ölçüde bilgisayardan halledebilen, çalışma biçimidir. Yanisi, freelancer bir meslek değildir. Atfedilen mesleği, bir şirkete bağlı olmadan, bizzat muhatap olarak yaptığınız-yaptıracağınız kişinin, bir yerde çalışmadığını, iş ile ilgili talep, şikayet, görüş, öneri ve nicesini tek başına üstlendiğini belirtmenin en kibar yoludur. Bu yazımızda, freelancer bir kişiden iş almak nasıl olur, nelere dikkat edilmeli modunda müşteri gözünden değil de, bir freelancer nelere dikkat etmeli ona odaklanacağız. Ciddi manada dallanıp budaklanabilecek bu kelimeyi daraltmazsak 5-10 sayfalık bir önsöze ihtiyacımız olacak. İyisi mi biz, freelancer çalışma biçiminde grafik tasarıma odaklanalım. Grafik tasarımı sadece kendi sektörümüz olan matbaa-dijital baskı ile sınırlandırmayalım. Çalışmalarımızın da sadece broşür, kartvizit ve menü türünden şeyler olduğunu düşünmeyelim. Önsözümüzü çok fazla uzatmadan, kısa başlıklarla neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz bunları konuşalım.

FREELANCERLAR NASIL ÇALIŞIR

Her ne kadar işinizi yaptığınız odanız için stopaj ödemiyor olsanız da, siz artık sanal bir dükkansınız. Odanızın önünden aile bireylerinden başka kimse geçmediği için, sanal da olsa bir yere dükkan açın. Nedir dükkandan kastımız? Aklınıza gelebilecek herhangi bir sosyal medya platformunda, sizi tanıtacak profiller ve ulaşımı kolay olan profiller oluşturun. Sarı site, facebook, instagram giriş için makul platformlar olacaktır. Profilinizi doğru kategorize etmeyi sakın unutmayın. Yoksa standart bir profilden ötesine geçemezsiniz. Profillerimizi oluşturduktan sonra, tam anlamıyla sanal atölyemizi açmanın da vakti gelmiş demektir. Bu alanda çoğumuzun duyduğu “Bionluk” sitesinde bir freelancer profiliniz yoksa, pek fazla hızlı ilerlemeniz mümkün olmayacaktır. Bu sitede kendinizle alakalı bilgileri, fiyat-çalışma bilgilerinizi ve en önemlisi yeteneklerinizi sergilediğiniz çalışmalarınızı vitrininize koyabiliyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere, sade profiller dikkat çekmeyebilir. Renkli profilinizle göze çarpmalısınız. Ve bundan daha önemlisi reklam vermekten çekinmemelisiniz. Şanslıysanız verdiğiniz reklamları yoğunluk sebebiyle yarıda kesmek zorunda bile kalabilirsiniz. Reklam bütçe olarak kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de, genel bir fiyat aralığı verecek olursak aylık 200-2000TL arası reklama bütçe ayırmalısınız. Aylık 200TL altı reklamlardan çok bir şey beklememeniz gerektiğini de belirtmeliyim.

FREELANCER GRAFİKERLİK

  Matbaa sektörü, grafik tasarım ve nice sektörü içine alan bu söylem her zaman mottonuz olmalı. Unutmayın her ne kadar, kendi işinizin patronu da olsanız size kaynak sağlamayan bir müşteriniz yoksa bu patronluk can sıkıcı bir hale gelebilir. Dolayısıyla yaptığınız her işte özverili olmak zorundasınız. Uzaktan bakıldığında kolay gibi gözüken bu çalışma biçimi, işleriniz yoğunlaştığı zaman fazlasıyla yorucu bir hal alıyor. Sayıca çok ama sonuç olarak baştan savma yapılmış işler muhtemelen o müşterinizden muhtemelen son aldığınız iş olacaktır. Ama sayıca az olsa da, her sonuç bir özveri ürünüyse bu hem sizin adınızın markalaşmasını ve yayılmasını hem de kendinize vakit ayırabilmenizi sağlar. Programınız baştan aşağı doluyken, araya iş sıkıştırmak kısa vadede size tatlı geliyor olsa da, uzun vade de kalitesizleşmenize sebep olabilir. Bu gibi durumlar için aynı sektörden insanlarla tanışmanız size hayal bile edemeyeceğiniz kolaylık sağlayacaktır. Müşteriyi reddetmek yerine, en az sizin kadar başarılı bir arkadaşınıza yönlendirmek, şüphesiz ki siz boşta kaldığınız zaman size arkadaşınızın bir yönlendirmesi ile bir döngüye girecektir. Bu döngüye kısaca kazan-kazan diyebiliriz.

FREELANCER İŞ YAPMAK

Yıllar geçtikçe yaptığınız işten soğumamak istiyorsanız, yerine göre birazcık esnese de genel olarak değişmeyen ilke ve kurallarınız olmalı. Örneğin revize sayısı… Sektörde yeni bazı arkadaşlarımız, çekici olabilmek adına sınırsız revizyon vaadi ile iş topluyorlar. Ucuz işin alıcısı çok olduğu gibi tutarsız bir şekilde isteği de çok oluyor. Ve bu da kısa süre içerisinde yorulmalara ve soğumalara sebebiyet veriyor. Fiyat konusu ise, pazarlığa açık fiyatlar sunmamalısınız. Fiyatlarınız net olmalıdır. Çoklu işlerde tabii ki pazarlık, indirim gibi durumlar söz konusu olacaktır. Ödeme konusunda ise, genel olarak tavsiyemiz –istisnalar olabilir- çalışmalarınızı peşin ödeme ile almanızdır. Vade, taksit gibi faktörler işin içine girdiğinde muhtemelen üzülen taraf siz olacaksınızdır.

https://enkolaymatbaa.com/