Baskı İçin Tasarım Hangi Formatta Olmalıdır?

Baskı İçin Tasarım Hangi Formatta Olmalıdır? Tasarım formatları nelerdir? Baskıya sorunsuz tasarım göndermek için neler yapmalısınız? Günümüzde firmamızın reklamını yapabilmek için kartvizit, broşür, ajanda, katalog gibi baskı ürünlerini kullanılmaktadır. Baskı için hazırlanan tasarımlar için birçok format bulunmaktadır. Enkolaymatbaa.com olarak sizler için hazırladığımız bu Baskı için tasarım hangi fortmatta olmalıdır makalesinde baskı ürünlerin tasarımlarında hangi formatların kullanılmasının doğru olduğu açıklayacağız.

Ancak, tasarımlarınızda bilindik ve bilginizin olduğu formatları kullanmanızda fayda olduğu belirtmek isteriz. Bilmediğiniz bir formatta yapacağınız en ufak hata tasarımınızın baskısında hatalara ve sorunlara yol açabilmektedir.

EPS ( Encaplulated Postscript ) Nedir?

Encaplulated Postscript formatı genellikle vektörel tabanlı tasarımlar için kullanılmaktadır. Vektörel tabanlı tasarımların yanı sıra bitmap grafiklerini de destekleyebilmektedir. Genellikle EPS formatları hazırlamış olduğumuz tasarımlarımızın çıktı şeklinde almamız için kullanılmaktadır. Adobe’ nin tasarım oluşturma programı olan Illustrator ile uyum içerisinde çalışabilen bir formattır.

TIFF ( Tagget – Image Format ) Nedir?

TIFF formatının geliştiricisi Aldus Corparation’ dur. TIFF formatının ama taranmış olan resimleri tarama işlemi yapılan yere kaydetmektir. Diğer formatlardan ayrılan özelliği ise resim düzenleme programı olan Photoshop ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Diğer formatlara göre ise sıkıştırabilir bir özelliği bulunmaktadır.

JPEG ( Joint Photographic Expert Group ) Nedir?

Grafikerlerin ve web masterlerin aralarında yaygın olarak kullanmış oldukları bir uzantıdır. Ayrıca hem kayıt hem de sıkıştırma formatı olarak da bilinmektedir. Web masterlerin tasarlamş oldukları resimleri web sitelerine yüklenebilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca jpeg formatlarında istediğiniz kadar yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparken kaliteyi kaybedeceğinizi unutmamanızda fayda var deriz.

 GIF (.gif ) Nedir?

GIF’ler genellikle web sitelerinde kullanılan bir görüntü uzantısıdır.  Ortaya çıkış amacı yüksek boyuttaki görsellerin boyutlarından kısmaktır. Ancak günümüzde hareketli resimler için kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise hala görsel boyutunu düşürmek için kullanılmaktadır. Bilindik tüm tarayıcılar yüksek boyuttaki görselleri pek açamadıklarından dolayı mecburen de olsa GIF formatını desteklemektedir.

PDF ( Portable Document Format ) Nedir?

PDF uzantılı dosyaları istediğimiz gibi konumdan konuma taşıyabiliriz. Hazırlamış olduğunuz tasarımları pdf olarak kaydettiğiniz takdir de gittiğiniz herhangi bir ortamda photoshop veya diğer programlara ihtiyaç duymadan tasarımınızı açabilirsiniz.

PDF formatı ile kaydettiğiniz tasarımlarda herhangi bir kalite ve görüntü bozukluğu PDF olarak kayıt ederek kolaylıkla açabilirsiniz. Tasarımlarını müşterilerine sunacak olan grafikerler .psd ve .ai yerine tasarımlarını .pdf olarak kayıt ederek müşterilerine sunmaktadırlar.

PSD (.psd ) Uzantılı Dosya Formatı Nedir?

PSD dosya formatı Adobe’nin geliştirmiş olduğu Photoshop çalışmalarının tekrar açılıp güncellenebilmesi için uyarlanan bir uzantıdır. Genellikle PSD uzantısını tasarımcılar ve web masterler kullanmaktadırlar.

Photoshop da hazırlanılan tasarımlar farklı formatlarda kaydedilmediği sürece photoshop programı olmadan açılamamaktadır. PSD dosyalarının aktarımlarını yaparken dikkat etmemizde fayda var ve ne olursa olsun aktarımı yarıda kesmemeliyiz. Aksi takdir de tasarımlarımız bozulabilmektedir.

AI (.ai ) Uzantılı Formatlar

AI formatlar adobe tarafından geliştirilmiş olan Illustrator programının uzantısıdır. Programı genellikle grafikerler, kartvizit, broşür, logo vb. gibi tasarımları yapmak için kullanmaktadırlar. AI tasarımlarını başka formatlarda kaydetmediğiniz sürece Illustrator programı olamadan açamazsınız.

Programı diğer programlardan ayıran özelliği ise vektörel tabanlı olmasıdır. Bu sebeple tüm grafikerler tarafından bu program kullanılmaktadır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede tasarımlarınız için kullanmanız gereken ve en yaygın olan dosya uzantılarını açıkladık.

Dosyalarınızı veya tasarımlarınızı bu uzantıları kullanarak kaydettiğinizde vermiş olduğumuz püf noktalara dikkat ederseniz eğer tasarımlarınız veya dosyalarınız herhangi bir zarar görmeyerek dilediğiniz zaman dosya ve tasarımları güncelleyebileceksiniz.

Grafiker arkadaşlarımızdan yardım ve destek almak isterseniz bize ulaşın