Ofset Baskı Nedir? Ofset Baskı Nasıl Yapılır?

ucuz kartvizit

ofset baskı

Ofset Baskı Nedir?

Ofset baskı, mürekkepli görüntünün bir klişeden kauçuk bir battaniyeye ve ardından baskı yüzeyine aktarıldığı  yaygın bir baskı tekniğidir. Yağ ve suyun itilmesine dayanan litografik işlemle birlikte kullanıldığında, ofset tekniği düz (planografik) bir görüntü taşıyıcı kullanır. Mürekkep silindirleri, mürekkebi görüntü taşıyıcının görüntü alanlarına aktarırken, bir su silindiri görüntü olmayan alanlara su bazlı bir film uygular.

Modern “ağ” işlemi, büyük bir kağıt makarasını büyük bir pres makinesinden birkaç parça halinde, tipik olarak birkaç metre boyunca besler ve daha sonra kağıt beslenirken sürekli olarak yazdırır.

Ofset Baskı Tarihi

Ofset baskının geliştirilmesi iki versiyonda geldi: 1875’te İngiltere’den Robert Barclay tarafından kalay üzerine baskı için ve 1904’te kağıda baskı için Amerika Birleşik Devletleri’nden Ira Washington Rubel tarafından.

Litografi, başlangıçta sanat eseri üretmenin ucuz bir yöntemi olarak yaratılmıştı. Bu baskı işlemi, baskı plakaları kireç taşından üretildiği için düz, gözenekli yüzeylerde kullanımla sınırlıydı. Aslında Yunanca’dan gelen “litografi” kelimesi, “taştan bir görüntü” veya “taşa yazılmış” anlamına gelir.

İlk döner ofset litografik baskı makinesi İngiltere’de yaratıldı ve 1875’te Robert Barclay tarafından patenti alındı. Bu gelişme, 19. yüzyılın ortalarında transfer baskı teknolojilerini ve Richard March Hoe’nun 1843 tarihli döner baskı makinesini (yassı taş yerine metal silindir kullanan bir baskı makinesi) birleştirdi. Ofset silindir, basılan görüntüyü taştan metalin yüzeyine aktaran özel olarak işlenmiş karton ile kaplandı. Daha sonra ofset silindirin karton kaplaması, halen en yaygın kullanılan malzeme olan kauçuğa dönüştürülmüştür.

Ofset Baskının Gelişmesi

19. yüzyılın sonunda ve fotoğrafın popüler hale gelmesiyle, birçok litografik firma iflas etti. İllüstrasyon yerine yarı ton teknolojisini kullanan bir süreç olan fotogravür, çağın birincil estetiği haline geldi. New Jersey’den Ira Washington Rubel de dahil olmak üzere birçok matbaacı, fotoğraf ve kitapların kopyalarını üretmek için düşük maliyetli litografi yöntemini kullanıyordu. Rubel, 1901’de, bir sayfa yüklemeyi unutarak, metal yerine kauçuk silindirden yazdırmanın yazdırılan sayfayı daha net ve keskin hale getirdiğini keşfetti. Daha fazla iyileştirmeden sonra, New York’taki Potter Press matbaa şirketi 1903’te bir baskı makinesi üretti. 1907’de Rubel ofset baskı makinesi San Francisco’da kullanılıyordu.

Harris Automatic Press Company de aynı zamanlarda benzer bir baskı makinesi yarattı. Charles ve Albert Harris, baskı makinelerini “döner harfli bir baskı makinesinde” modellediler.

Gazete yayıncısı Staley T. McBrayer, 1954’te Fort Worth, Teksas’ta tanıttığı gazete baskısı için Vanguard web ofset baskı makinesini icat etti.

Baskı sürecindeki önemli işlevlerden biri baskı öncesi üretimdir. Bu aşama, tüm dosyaların yazdırmaya hazırlanırken doğru şekilde işlenmesini sağlar. Bu, uygun CMYK renk modeline dönüştürmeyi, dosyaları sonlandırmayı ve baskıda çalıştırılacak işin her rengi için plakalar oluşturmayı içerir.

Ofset litografi, basılı materyal oluşturmanın en yaygın yollarından biridir. Yaygın uygulamalarından bazıları şunlardır: gazeteler, dergiler, broşürler, kırtasiye malzemeleri ve kitaplar. Diğer baskı yöntemleriyle karşılaştırıldığında, ofset baskı, büyük hacimli yüksek kaliteli baskıları az bakım gerektiren bir şekilde ekonomik olarak üretmek için en uygun yöntemdir. Birçok modern ofset baskı makinesi, eski bilgisayardan filme iş akışlarının aksine bilgisayardan klişeye sistemleri kullanır ve bu da kalitelerini daha da artırır.

Ofset Baskı Çeşitleri

İki tür ofset baskı vardır: ıslak ofset ve susuz ofset. Islak ofset litografi, mürekkebin yapışmasını yönetmek ve görüntü olmayan alanları korumak için ıslatma sıvılarının (nemlendirme çözümleri) bir karışımını kullanır. Susuz ofset litografi, bir plakanın görüntü olmayan alanlarının bir mürekkep geçirmez silikon tabakasıyla korunduğu farklı bir yöntem kullanır. Susuz ofset litografi nispeten yenidir.

Ofset baskının diğer baskı yöntemlerine göre avantajları şunlardır:

tutarlı yüksek görüntü kalitesi. Ofset baskı, örneğin tipo baskıya göre daha net ve temiz görüntüler ve yazılar üretir; bunun nedeni, kauçuk battaniyenin baskı yüzeyinin dokusuna uymasıdır;

baskı plakalarının hızlı ve kolay üretimi;

Plaka ve baskı yüzeyi arasında doğrudan temas olmadığından, doğrudan lito preslere göre daha uzun baskı plakası ömrü. Optimize edilmiş mürekkepler ve çeşme çözümü ile birlikte kullanılan uygun şekilde geliştirilmiş plakalar, bir milyondan fazla baskı çalışma uzunluğuna ulaşabilir;

Ofset Baskı Maliyeti

maliyet. Ofset baskı, ticari baskı miktarlarında yüksek kaliteli baskılar üretmenin en ucuz yöntemidir;

Doldurma silindirindeki mürekkep miktarını vidalı tuşlarla ayarlama özelliği. En yaygın olarak, bir metal bıçak, mürekkep oluğundan doldurma silindirine aktarılan mürekkep miktarını kontrol eder. Operatör, vidaları ayarlayarak bıçak ile doldurma silindiri arasındaki boşluğu değiştirerek silindire uygulanan mürekkep miktarını belirli alanlarda artırıp azaltıyor. Bu sonuç olarak görüntünün ilgili alanındaki rengin yoğunluğunu değiştirir. Eski makinelerde vidalar manuel olarak ayarlanır, ancak modern makinelerde vida tuşları, makineyi kontrol eden yazıcı tarafından elektronik olarak çalıştırılarak çok daha kesin bir sonuç elde edilir.

Ofset baskının diğer baskı yöntemlerine göre dezavantajları şunlardır:

rotogravür veya fotogravür baskıya kıyasla biraz daha düşük görüntü kalitesi;

anotlanmış alüminyum baskı plakalarının hassas hale gelme (kimyasal oksidasyon nedeniyle) ve geliştirilmiş plakalara uygun şekilde bakılmadığında görüntü olmayan arka plan alanlarda baskı yapma eğilimi;

kalıp üretimi ve baskı makinesi kurulumu ile ilgili zaman ve maliyet. Sonuç olarak, çok küçük miktarlı baskı işleri artık dijital ofset makinelerini kullanabilir.

Her baskı teknolojisinin kendi tanımlayıcı işaretleri vardır ve ofset baskı da bir istisna değildir. Metin çoğaltmada, yazı kenarları keskindir ve net anahatlara sahiptir. Mürekkep noktalarını çevreleyen kağıt genellikle yazdırılmaz. Farklı tarama yöntemleri olsa da yarı ton noktaları altıgen olabilir.

https://enkolaymatbaa.com