En İyi Grafik Tasarım Programları 2021

grafik tasarım

Tasarım nedir? En iyi Tasarım Programları nelerdir? Bir tasarımcının kullanması gereken yazılımlar nedir? Merhabalar… Geçtiğimiz makalelerimizin birinde tasarımı ve türlerini elimizden geldiğince incelemiştik. Bu yazımızda ise sizlerle beraber, bir tasarımcının yaptığı işe göre hangi programı kullanması gerektiğini inceleyeceğiz. Bildiğiniz üzere, gelişen bu sektör bizlere her gün farklı meyveler sunmakta. Google’a girip bir arama yaptığımız zaman karşımıza yüzlerce tasarım programı çıkıyor. Az buçuk ilgisi ve bilgisi olan arkadaşlarımızın aklına tasarım dediğimiz zaman ilk gelen programların başını Adobe çekiyordur. Photoshop, İllustrator, After Effetcs vb. gibi Adobe ürünü olan bu lise uzarda uzar. İsmi kulaklara pelesenk olmuş çoğu program kullanışlı olsa da, acaba bizim yapacağımız işler için uygun program mı? Bunu bilmiyorsanız, yazımızın sizlere ışık tutacağından hiç mi hiç şüpheniz olmasın. Amatör de olsanız, profesyonel de olsanız kullandığınız program sizin için belki fazlasıyla teferruatlıdır. Belki de, tek tuşla yapılabilecek işlemler için dakikalar sarf ettiğiniz yorucu bir program kullanıyorsunuzdur. Her ne kadar bir programdan başka birisine geçmek, sağ elle yazan birisinden sol elle yazmasını istemek gibi olsa da, program portföyümüzü genişletmek şüphesiz ki bizim için epey faydalı olacaktır. Önsözümüzü çok fazla uzatmadan, kısa bir kamu spotu da eklemek istiyorum. Listemizde ücretli programlarda bulunmaktadır, korsan yazılım kullanmayın, kullandırtmayın.. Şimdi buyurun listemize göz atalım.

ADOBE PHOTOSHOP

  Su götürmez bir gerçek var ki, hem ismen hem fiilen en çok bilinen ve kullanılan program Adobe Photoshop’tur. Milyonları fazlasıyla aşan kullanıcı sayısıyla, afiş, logo, poster, web sitesi, güzelleştirme gibi bir çok işinizi görebileceğiniz bitmap çalışma platformudur. İster minimalist, ister detay dolu çalışıyor olun bu program çoğu işi sizin için hallediyor olacaktır. Görüntü düzenlemenin yanı sıra, kesme biçe, özel fırçalar ve 3 Boyut gibi çalışmalarda gerçekleştirebilirsiniz.

ADOBE ILLUSTRATOR

Illustrator, vektör tabanlı bir tasarım yazılımıdır. Bu program aracılığıyla hazırlayacağınız logolar, afişler, kartvizitler, reklam panoları, akıllı telefonlar ve sonsuz çözünürlük olacaktır. Bu programı, sıfırdan bir şeyler tasarlamak, karalamak için kullanabilirsiniz. Adobe Illustrator Draw adında da mobil bir sürümü bulunmaktadır. Master Degree’ e ulaşabilmek için epey yol kat etmek gerekse de, yeni başlayanlar için profesyonelce işler çıkarmanın en kolay yolu olarak Illustrator’u gösterebiliriz.

ADOBE InDESIGN

Yine Adobe kanadının ürünü olan bu programla,  dilediğiniz gibi dergi, kitap, poster, etkileşimli pdf oluşturabilirsiniz. Bu özelliğiyle bilhassa yayıncılık sektöründe en sık tercih edilen programların başında gelir diyebiliriz. Bu programda başrol kelimeler ve cümleler. Bunu unutmamakta fayda var.

CORELDRAW GRAPHICS SUITE

İlk etapta yalnızca Windows için kullanımı olan Corel’in sonradan Mac içinde kullanıma sunulduğunu görüyoruz. Tamamen vektör tabanlı bu programda, kartvizitten çizim yapmaya varan geniş yelpazesinden söz etmeden olmaz. 100den fazla dosya türü destekliyor olması da cabası. Bitmapleri, vektöre çevirebilme yetisiyle de vektör çalışmalar için sıklıkla tercih edilen bir yazılımdır. Fotoğraf düzenleme, yazı fontu düzenlemek içinde ekstra olarak, Photo-Paint ve Corel Font Manager’e sahiptir.

SKETCH

Bu programımız ise, esas olarak dijital tasarıma odaklanmış ve platform olarak sadece Mac’e yönelik olan programdır. Arayüz, web sitesi ve uygulama oluşturmak gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Photoshop’ ta olduğu gibi fotoğraf düzenleme, kesme biçme gibi çalışmalar için uygun değildir. Bir piksele varana kadar hassas vektör çalışmanıza olanak sağlayan Sketch, baskı, matbaa ve illüstrasyonlar için pek kullanışlı değildir.

AFFINITY DESIGNER

Tasarım kariyerinin daha başlarında olan arkadaşlarımız için daya uygun olan bu yazılım, hem de Illustrator’ e nazaran daha ucuz. Bu programla beraber akıcılığınızı geliştirebilirsiniz. Değinmeden geçmek istemediğim güzel bir artısı hem bitmap hem de vektör çalışmaya olanak sağlıyor olması. Bu çalışma programında sınırsız çalışma yüzeyleri oluşturup içinizden geldiği gibi hareket edebiliyorsunuz. Yine güzel bir artısı da, resmi bir milyon kezden fazla yakınlaştırıp, ince detayları da düzeltebiliyorsunuz.

GIMP

Gimp, Windows, Linux ve Mac gibi birçok platformda çalışan, ücretisz bir tasarım programıdır. GIMP, kaynak kodunu değiştirmenize ve programı dağıtmanıza izin veren açık kaynaklı bir programdır. GIMP’de üretkenliğinizi artırmak ve daha iyi tasarımlar oluşturmak için kullanılabilecek birçok özelleştirme programı ve 3. taraf eklentileri vardır. GIMP, görüntüleri rötuşlamak için de kullanılabilir. Programda logolar gibi baskı tasarımlarının yanı sıra arayüz bileşenleri ve örnekler de tasarlayabilirsiniz.