Dijital Baskı Nedir? Dijital Baskı Süreci Nasıl İşler?

dijital baskı

dijital baskı

Dijital baskı

Dijital baskı, dijital tabanlı bir görüntüden doğrudan çeşitli ortamlara yazdırma yöntemidir. Genellikle, masaüstü yayıncılık ve diğer dijital kaynaklardan küçük tirajlı işlerin geniş formatlı ve/veya yüksek hacimli lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcılar kullanılarak yazdırıldığı profesyonel baskıyı ifade eder. Dijital baskı, daha geleneksel ofset baskı yöntemlerinden daha yüksek bir sayfa başına maliyete sahiptir, ancak bu fiyat genellikle baskı kalıpları yapmak için gereken tüm teknik adımların maliyetinden kaçınılarak dengelenir. Ayrıca isteğe bağlı baskıya, kısa geri dönüş süresine ve hatta her baskı için kullanılan görüntünün (değişken veriler) değiştirilmesine olanak tanır. İş gücündeki tasarruflar ve dijital baskı makinelerinin sürekli artan kapasitesi, dijital baskının, ofset baskı teknolojisinin düşük bir fiyata birkaç bin yapraktan oluşan daha büyük baskı tirajları üretme becerisiyle eşleşebileceği veya yerini alabileceği bir noktaya ulaştığı anlamına geliyor.

Dijital Baskı Süreci

Dijital baskı ile litografi, fleksografi, gravür ve tipo gibi analog yöntemler arasındaki en büyük fark, dijital baskıda baskı kalıbının değiştirilmesine gerek olmaması, analog baskıda ise kalıpların tekrar tekrar değiştirilmesidir. Bu, dijital baskıda daha hızlı geri dönüş süresi ve daha düşük maliyetle sonuçlanır, ancak çoğu ticari dijital baskı işleminde tipik olarak ayrıntı kaybı olur. En popüler yöntemler, sırasıyla kağıt, kanvas, cam, metal ve mermer gibi alt tabakalara pigment ve toner bırakan mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcıları içerir. İşlemlerin çoğunda, mürekkep veya toner, geleneksel mürekkebin yaptığı gibi alt tabakaya nüfuz etmez, ancak yüzeyde termal (toner) veya ultraviyole kürlemeli bir kaynaştırıcı sıvı ile ek olarak alt tabakaya yapıştırılabilen ince bir tabaka oluşturur ( mürekkep).

Güzel sanatlar ve mürekkep püskürtmeli baskı

Güzel sanatlar dijital mürekkep püskürtmeli baskı, bir bilgisayar görüntü dosyasından nihai çıktı olarak doğrudan bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya yazdırmaktır. Bu özel baskı öncesi prova makinelerini güzel sanatlar baskısına uyarlamaya çalışan sanatçılar ve diğer yazıcılarla birlikte Kodak, 3M ve diğer büyük üreticilerin dijital prova teknolojisinden gelişti. Bu tür yazıcıların çoğuyla deneyler yapıldı, en dikkate değer olanı, başlangıçta programcı David Coons tarafından güzel sanatlar baskısına uyarlanan ve 1991 yılında Graham Nash tarafından Nash Editions baskı şirketinde güzel sanatlar çalışması için benimsenen IRIS yazıcıdır. Başlangıçta, bu yazıcılar parlak kağıtlarla sınırlıydı, ancak IRIS Graphics yazıcı, geleneksel ve geleneksel olmayan ortamları içeren çeşitli kağıtların kullanılmasına izin verdi.

IRIS yazıcı, uzun yıllardır güzel sanatlar dijital baskı yapımı için standarttı ve bugün hala kullanılıyor, ancak yerini, solmaya karşı dayanıklı, arşiv mürekkepleri (pigment- ) kullanan Epson ve HP gibi diğer üreticilerin geniş formatlı yazıcıları aldı. bazlı ve daha yeni solvent bazlı mürekkepler) ve güzel sanatlar baskısı için özel olarak tasarlanmış arşiv alt tabakaları. Güzel sanatlar inkjet baskı yapımındaki alt tabakalar arasında Rives BFK, Arches suluboya kağıdı, işlenmiş ve işlenmemiş kanvas gibi geleneksel güzel sanatlar kağıtları, deneysel alt tabakalar (metal ve plastik gibi) ve kumaş bulunur.

Dijital Baskı Presi Orijinal çalışmalarının reprodüksiyonlarını yapan sanatçılar için, mürekkep püskürtmeli baskı, geleneksel dört renkli ofset litografiden baskı başına bazında daha pahalıdır, ancak inkjet baskı ile sanatçı, pahalı baskı plakası kurulumu veya pazarlama için ödeme yapmak zorunda değildir. ve büyük dört renkli ofset baskı çalışmaları için gerekli depolama. Inkjet reprodüksiyonlar talebe göre tek tek basılabilir ve satılabilir.

Mürekkep püskürtmeli baskı, sanatçılara, son renk düzeltme ve kullanılan alt tabakalar da dahil olmak üzere, kendi yazıcılarına sahip olan ve bunları çalıştıran bazı sanatçılarla birlikte, görüntülerinin üretiminin tam kontrolünü almalarına izin verme ek avantajına sahiptir. Dijital mürekkep püskürtmeli baskı, aynı zamanda, her türden dijital sanatın bitmiş parçalar olarak veya başka bir sanat parçasının bir öğesi olarak çıktısına izin verir. Deneysel sanatçılar genellikle son bir baskının yüzeyine doku veya başka bir ortam ekler veya onu karma ortam çalışmasının bir parçası olarak kullanır. Süreç için “digigraph” ve “giclée” dahil olmak üzere yıllar boyunca birçok terim kullanılmıştır. Binlerce matbaa ve dijital matbaacı artık dünya çapında ressamlara, fotoğrafçılara ve dijital sanatçılara hizmet sunuyor.

Dijital lazer pozlama

Dijital görüntüler, lazerlerle gerçek, ışığa duyarlı fotoğraf kağıdına maruz bırakılır ve fotoğraf geliştiricileri ve sabitleyicilerde işlenir. Bu baskılar gerçek fotoğraflardır ve görüntü detayında sürekli bir ton vardır. Baskının arşiv kalitesi, kullanılan herhangi bir fotoğraf kağıdı için üreticinin verdiği puan kadar yüksektir. Geniş format baskılarda en büyük avantajı lens kullanılmadığı için görüntünün köşelerinde vinyet veya detay bozulması olmamasıdır.

Dijital baskı teknolojisi, kalite ve tabaka boyutlarındaki önemli gelişmelerle birlikte son birkaç yılda önemli ölçüde büyümüştür.

Dijital silindir baskı

Dijital silindir baskı, bir makinenin, genellikle dairesel bir kesite ve sabit, konik veya değişken bir çapa sahip bir nesnenin duvarı olan kavisli bir yüzeye doğrudan mürekkebi bırakmasıdır. Dijital silindir baskı, dijital görüntüleme sistemleri kullanılarak, genellikle promosyon ürünleri olan silindirik nesneler üzerine siyah beyaz veya tam renkli görüntülerin ve metinlerin çoğaltılması yöntemidir.

Dijital süreç, tanımı gereği geleneksel serigrafiden daha hızlıdır, çünkü daha az üretim adımı ve birden fazla renk ve daha karmaşık işler için daha az kurulum süresi gerektirir. Bu da azaltılmış çalışma uzunlukları sağlar.

Astarlar, vernikler ve özel mürekkepler dahil olmak üzere dijital silindir baskı makinelerinin tek geçişte tam renkli baskı yapabilme yeteneği, aşağıdakileri içeren çoklu tasarım tekniklerine olanak tanır:

  • Aynalı baskılar: camın veya plastiğin içinin ve dışından görüntülenebilir
  • Tonlarca ton: tek bir mürekkep veya vernikle zenginleştirilmiş katı mat yüzeyli alt tabaka
  • Vitray: içeriyi görmek için yeterince opak renk
  • Şekillendirme
  • Kazınmış

Tam sarma silindirik baskı, görsel örtüşme olmadan kesintisiz kenarlıklardan da yararlanır. Baskı dosyası hazırlama kolaylığı için, orijinal tasarım resmi, manipülasyon veya bozulmaya gerek kalmadan silindirler ve konik öğeler üzerinde görüntülenebilmelidir; yani, düz görüntüler, yazılımı otomatik olarak ayarlayarak, kavisli bir yüzeye ölçeklendirmek için yazdırılır. Piyasada bulunan daha gelişmiş sistemler bu gereksinimleri karşılayabilir.

Dijital silindirik baskı işlemi, silindir şeklindeki bir öğenin veya parçanın, onu güvenli bir şekilde yerinde tutan bir fikstüre yerleştirilmesini içerir. Parça daha sonra, bir görüntü oluşturmak için küçük CMYK (camgöbeği, macenta, sarı ve siyah) mürekkep damlacıklarının belirli bir desende serbest bırakıldığı bir baskı kafası mekanizması altında hareket eder. Tipik olarak, bir seferde bir parça yazdırılır ve resmin karmaşıklığına ve kalitesine bağlı olarak tamamlanması 8 ila 45 saniye arasında sürebilir. Daha sonra parlak bir yüzey eklemek ve aşınmaya karşı korumak için bir UV kaplama ile tamamlanır.

Dijital silindir baskı makinelerinde kullanılan üç farklı görüntüleme tekniği vardır: çok geçişli, tek geçişli ve sarmal baskı.

Çok Geçişli: Çok geçişli yazdırma, yazdırma kafalarının veya yazdırılan nesnenin düz yataklı bir yazıcı gibi parçadan aşağıya doğru eksenel olarak hareket etmesidir. Hareket süresi verimsizdir ve hareketler arasında dikiş artefaktlarına yol açabilir.

Tek Geçiş: Tek geçiş, yazdırılan nesnenin tek bir dönüşüyle ​​tam görüntü uzunluğunu yazdırmak için bir dizi yazıcı kafası kullanmayı içerir. Farklı renkler genellikle farklı istasyonlarda yazdırılır, bu da daha yüksek maliyete, artan karmaşıklığa ve baskı püskürtme ucu kayıplarına karşı hassasiyete yol açar.

Helisel Baskı: Helisel baskı, tek geçişli ve çok geçişli yaklaşımlar arasında hibrit bir yöntemdir. Görüntü verileri, sınırlı sayıda baskı kafasıyla sarmal bir düzende sürekli görüntülemeye izin vermek için eşlenir. Kullanıcılar, görüntü kalitesini optimize etmek için baskı çözünürlüğünü, hızı ve sertleştirme kontrollerini optimize edebilir veya kalite kritik değilse daha yüksek bir hız seçebilirler. Konikler yüksek hızda görüntülenebilir ve kavisli damarlar sunulan kontroller aracılığıyla yönetilebilir.

Dijital silindirik işlemler kullanılarak basılabilen ürünler arasında bardaklar, bardaklar, termos şişeler, şişeler, makyaj kapları, makine parçaları, taşıyıcı tüpler, kalemler, tüpler, kavanozlar ve diğerleri bulunur.

https://enkolaymatbaa.com

Related Posts